JB_PATIO-02
JB_FACHADA_05
JB_INTERIOR-05
JB_INTERIOR-04
JB_INTERIOR-01
JB_INTERIOR-08
JB_INTERIOR-07
JB_INTERIOR-12
JB_PISCINA-01
JB_PATIO_04
JB_PATIO_01
JB_PATIO_22
JB_PATIO_06
JB_INTERIOR-09
JB_INTERIOR-10
JB_FACHADA_08
JB_FACHADA_07
JB_FACHADA_06

jardim botânico house

Ajuda, Lisboa | Portugal

Type: family house

Client: private

Category: bioclimatic

Year: 2006 – 2012

Area: 828 m2

Near the Botanical Garden in Ajuda on a traditional part of this neighbourhood there used to be an old bakery. The architectural project for this family house blends the existing chimney and building façade with new and contemporary volumes. The building is divided in three volumes so it can fit the surrounding fabric. The vertical windows, tilted rooftops, lioz (limestone) and ceramic tiles -azulejos – are combined with more modern materials and wide interior areas.

This is an inclusive accessible design house with an interior garden and a bioclimatic project concerning the construction methods, the materials employed and the solutions adopted such as rainwater harvesting system, heating and energy production.

1/12

Permaculture scheme designed for the interior garden

Arq. João Jorge